1 Ağustos 2013 Perşembe

YUMURTLAMA TARİHİ OVULASYON TARİHİ (GÜNÜ, DÖNEMİ) HESAPLAMA

OVULASYON TARİHİ (GÜNÜ, DÖNEMİ) HESAPLAMA
Hamilelik için en uygun zamanın hesaplanması için yumurtlama (ovulasyon) döneminin belirlenmesi çok önemlidir. Bu tarihlere yakın günlerde bulunulan cinsel ilişkiler sonucunda gebelik elde edilme ihtimali daha yüksektir. Adetleri düzenli olan bayanlarda yumurtlama adet kanaması başlamadan yaklaşık 14 gün önce gerçekleşir, yumurtlama gününü tespit etmenin en pratik yolu budur. Bu hesapla adet dönemi 28 gün süren bir kadında yumurtlama adetin 14. günü olur, adet kanamasının başladığı ilk günden sayarak 14. güne denk gelir yaklaşık. Bu günden 2-3 gün önce başlayarak 1 hafta boyunda 2-3 günde bir cinsel ilişkide  bulunmak hamile kalma şansını arttıracaktır. (Yani adet başlamadan 17-18 gün önce başlayarak 1 hafta boyunca 2-3 günde bir ilişkiye girmek gerekir)
(Not: Her gün ilişkiye girmek sperm sayısını çok azaltacağı için önerilmez, bu nedenle iki günde bir ilişki önerilir.)
Diğer örnekler: Adetleri düzenli 30 gün süren bir bayan adet kanamasının başladığı ilk günden başlayarak 16. gün yumurtlama olacağını hesaplamalıdır. Adet kanamaları düzenli 35 günde bir olan kadınlarda yumurtlama günü 21. güne denk gelir yaklaşık olarak.
Adetleri düzensiz olanlarda yumurtlama gününü tahmin etmek daha zordur. Ama her zaman adet kanaması başlamadan ortalama 14 gün önce yumurtlama meydana gelir.

Üstteki tarifler hep sonraki adetten geriye doğru sayılacak şekilde verilmiştir (adet başlamadan 17-18 gün önce ilişkiye başlayın gibi). Çünkü yumurtlama gününün gelecek adete göre hesaplanması daha güvenilirdir. (Adetin ikinci dönemi yani yumurtlama-adet arasındaki luteal faz süresi 14 gün sabittir.)

YUMURTLAMA GÜNÜ HESAPLAYICI PROGRAMI:


Adet dönemleriniz ortalama kaç gün sürüyor:  gün
(Bir adet kanamasının  başladığı ilk günden diğer adet kanamasının başladığı ilk güne kadar geçer süre)

En son hangi tarihte adet kanamanız başladı (son adetin ilk günü):
Ay:
Gün:
Yıl:




Yaklaşık yumurtlama (ovulasyon) tarihiniz:


OVULASYON (YUMURTLAMA) TESTİ İLE İLİŞKİ GÜNÜNÜ BELİRLEME

OVULASYON (YUMURTLAMA) TESTİ

YUMURTLAMA GÜNÜ BELİRLENMESİ İÇİN TESTLER
Yumurtlama yani ovulasyon normalde her adet döneminin ortasında yumurtalıklardaki folikül denen keseciklerden yumurtanın salınmasıdır. Evde bayanların kendi kendine yapabildikleri ovulasyon testleri yumurtlama gününü belirleyerek bu güne yakın zamanda ilişkide bulunmak suretiyle hamilelik şansını arttırmak için kullanılır. Evde yapılan ovulasyon testlerinin hangi mekanizmayla çalıştığının anlaşılması için öncelikle yumurtlama nasıl olur ve adet döngüsü her ay nasıl gerçekleşir bunun bilinmesi gerekir.

Ovulasyon (yumurtlama) ve adet döngüsü nasıl , ne zaman olur?
Adet kanamasının başladığı gün bir adet döneminin (döngüsünün) başlangıcıdır ve toplam adet dönemi yaklaşık 1 ay sürer. (Adet döneminden kasıt sadece kanamanın olduğu günler değil, bir adetin ilk gününden sonraki adetin ilk gününe kadar geçen ortalama 1 aylık dönemdir.) Bu dönemin başlangıcında beyinde hipofizden salgılanan FSH hormonu artar ve yavaş yavaş yumurtanın büyümesini sağlar. Büyüyen yumurta folikülünden östrojen hormonu salgılanır ve bu hormon da FSH gibi giderek artar. Adet döneminin ortasına gelindiğinde (yani adet kanaması başladıktan 14 gün sonra) FSH ve östrojen hormonu en yüksek seviyelere çıkmış olur, bu sırada ayrıca hipofizden LH hormonu salgılanmasında ani bir artış olur. Bu ani LH hormonu artışı (LH piki) ovulasyonu yani yumurtlamayı sağlayan ana mekanizmadır. LH artışından 24-36 saat sonra ovulasyon olur. İdrarda yapılan ovulasyon testleri bu LH artışını saptar. Tükrükte yapılan testler de östrojenin artmasına dayanır. Ovulasyon gerçekleştikten sonra östrojen, FSH, LH hormonları azalır, progesteron hormonu artmaya başlar. Ovulasyondan sonra yumurtanın bulunduğu folikül korpus luteum'a dönüşür ve progesteron buradan salınır. Eğer gebelik oluşmazsa progesteronun daha sonra azalması yeni adet kanamasını başlatacaktır. Eğer hamilelik oluşursa progesteron gebeliğin rahim içerisinde devamını sağlayacaktır ve azalamadan salgılanmaya devam edecektir.

İdrarda yapılan ovulasyon (yumurtlama) testi,  (LH testi):
İdrarda yapılan ovulasyon testi yukarıda anlatılan LH  hormonu artışını saptar. LH hormonu kanda arttığında idrara da geçer. İdrardaki bu LH artışını yakalamak için yumurtlama gününe yakın günlerde her gün bu test yapılmalıdır. Bunun için adeti ayda bir düzenli olanlar adet kanaması başladıktan 12 gün sonra teste başlayarak 5 gün boyunca her gün test yapabilirler. Ancak adet dönemi uzunluğu farklı olan kadınlar için test başlama zamanı değişecektir. Bunun için sağdaki tabloya bakınız. Örneğin adet dönemi uzunluğu yani bir adet kanamasının ilk gününden diğer adet kanamasının ilk gününe kadar olan süre 35 gün olan kişiler teste adet kanamasının ilk gününden saymaya başlayarak 18. gün başlamalıdırlar, 5 gün test yapmalıdırlar. Çünkü bu kadınlarda yumurtlama daha geç başlayacaktır. Yumurtlama yaklaşık olarak adet kanaması "başlamadan" 14 gün önce gerçekleşir. Adetlerii çok düzensiz olan bayanlarda yumurtlama gününün tahmin edilmesi zordur, bu durumlarda teste ne zaman başlayacağınız konusunda doktorunuza danışmalısınız.

Ovulasyon testi (kiti) nasıl kullanılır? Nasıl yapılır?
Testlerin markasına göre yapılış ve okunuş şekilleri değişebilir. Bazılarında idrar kabın içerisine konur ve test çubuğu (ovulasyon kiti) idrara batırılır. Bazılarında idrar yaparken akan idrara test çubuğu tutularak yapılır. Testin yapılış ve okunma kuralları ürünlerin kutusunda detaylı olarak yazmaktdır, o kurallara göre dikkatli şekilde uygulamalısınız. Test için sabah ilk idrarı kullanmamalısınız, bu yanıltıcı olabilir. Daha sonraki idrarlar kullanılabilir. Alkol, sigara, antibiyotik, ağrı kesici, fitil (ovul) v.b testi etkilemez ancak yumurtlama tedavisi için kullanılan hormon iğneleri (çatlatma iğnesi) gibi ilaçlar testi etkileyip yanıltabilir. Çok su ve sıvı gıdalar alınması idrarı dilüe edeceği için idrardaki LH konsantrasyonu azalır ve test yanlış negatif çıkabilir, bu nedenle testi yapmadan önce 2 saat fazla sıvı almamalısınız.

Ovulasyon testi pozitif sonuç verdiğinde:
Markaya göre değişmekle birlikte genellikle iki pembe çizgi çıkması testin pozitif olduğunu yani yumurtlama olacağını gösterir, tek çizgi olması o gün yumurtlama olmayacağını gösterir. Eğer test pozitif (olumlu) çıkarsa yani LH artışı saptanırsa bu ortalama 24-36 saat sonra yumurtlama olacağı anlamına gelir. Bu durumda testi uyguladıktan 24 saat sonra ilişkiye girmeniz uygun olacaktır. Çünkü yumurtlama LH artışından 24-36 saat sonra gerçekleşir ve yumurta hücresi 24 saat canlı kalabilir.
Sperm ortalama 3 gün canlı kalabilir, kadının yumurtası ise ortalama 1 gün canlı kalablir. Bu nedenle insanlar tam yumurtlama gününde ilişkide bulunmasalar bile hamilelik oluşabilir. Örneğin ayın 10'unda yumurtlama olacak bir kadında ilişki ayın 7-8'inde olsa bile sperm 3 gün yaşayabileceği için gebelik oluşabilir. Aynı şekilde ilşki ayın 11'inde olsa bile yumurta hücresi 24 saat canlı kalabileceği için gebelik oluşabilir. Bu nedenle kadının her adet döngüsünde hamile kalabileceği yumurtlama öncesi ve sorasını kapsayan yaklaşık 5 günlük süre vardır. Diğer günlerde ilişki olsa da hamilelik olması imkansızdır.

Dikkat: Ovulasyon testleri doğum kontrol yöntemi olarak kullanılamaz.
Bu testlerle yumurtlama gününü saptayıp ona göre ilişki günlerini belirlemek ve hamilelikten korunmak imkansızdır. Çünkü sperm ve yumurtanın canlı kalabilme sürelerinden dolayı hamilelik oluşma günleri değişkendir, tek bir gün değildir. Örneğin siz testi yapmadan önce girdiğiniz bir ilişkiye bağlı olarak hamile kalabilirsiniz.

Tükürük ile yapılan ovulasyon testleri:
Bu testler yukarıda anlatıldığı gibi adet döneminin ortasındaki günlerde artan östrojen hormonuna bağlı olarak yumurtlama gününü tespit etmeye dayanır. İdrar testleri kadar kullanışlı değildir ve o kadar yaygın değillerdir.

Kan tahlili ile veya ultrasonografi ile ovulasyon (yumurtlama) tespiti:
LH hormonu kanda da tahlil ile ölçülebilir ve yüksekliğine bağlı ovulasyon tahmin edilebilir ancak bu yöntem pek kullanılmaz. Bunun yerine ultrasonografide yumurtanın büyümüş olması ovulasyonun yaklaştığını bize gösterir. Yumurta (folikül) büyüklüğü yaklaşık 18-20 mm olduğunda yumurtlama gerçekleşir. Ayrıca yumurtlama gününden 1 hafta sonra (adetin 21. günü) kanda yapılan progesteron ölçümünde yükseklik saptanması ile o ay yumurtlama olduğu tespit edilmektedir gerekli durumlarda. Bazen yumurtlamadan kısa süre sonra yapılan ultrasonografide yumurtlamaya bağlı karında sıvı tespiti ve yumurtlama gerçekleşen bölge görülebilmektedir ancak bu her zaman mümkün değildir.

Hamile Kalmayı kolaylaştıran Hayıt Otu /Tohumu Bitkisel Kür

Hayıtmeyvesi Vitex agnus-castus)

İngl. Chastetree – Alm. Mönchspfeffer

Yöresel adları :Ayıd, Ayıt,Acı ayıt

Drog adı :Agni casti fructus /meyve(tohum)

Tentür :Agnus castus D1

Toplama/kurutma : Rengi iyice koyulaşan tohumlar,ekim-kasım döneminde toplanır ve gölgede kurutulup, hava almayankaplarda saklanır.

Bileşim: Eterli uçucu yağ(Cineol),alkaloit(Viticin), Flavon(Casticin), iridoidglikozitleri(aucubin ve Agnusid).

Etkileri: Cinsel organları güçlendirici, hormondengeleyici (Progesteron), anne sütünü arttırıcı

Kullanım alanları: Hayıt tohumu, hipofiz işlevlerini uyarır ve normalleştirir; bu etkinlikte progesteronişlevinin uyarılması ve normalleştirilmesibaşta gelir. Görünüşe göre bedende birbirinin aksi etkinlikleribaşlatabildiğine göre, hayıtın amphoterik ilaçlarsınıfına girdiği söylenebilir. Örneğin, onun bir afrodizyakolduğuna inanılır, ama anti-afrodizyak olarak da oldukçabaşarılıdır. Durumun gereğine göre etki yapabiliryani.

Hayıt öncelikle, dişicinsel sistemin hormon dengesini düzenleyici olarak kendisinikanıtlamıştır ve bu nedenle, hormon işlevlerindenkaynaklanan, ağrılı adet görme, aşırıkıllanma, ve benzeri düzensizliklerle ilgili rahatsızlıklarakarşı başarıyla kullanılabilir.

Özellikle menopoz dönemi başlangıcındakirahatsız edici belirtilere karşı çok değerli yardımlarsağlayabilir. doğum kontrol hapına son verildiktensonra da, bedenin doğal dengesini yeniden kurabilmesindeçok yardımcı olur.

Hayıt tohumu, anti-androjenözelliklere sahiptir ve androjen hormonlarının etkisiniazaltabilir. 1988’de Almanya’da yapılan biraraştırmanın sonuçlarına göre, hayıt tohumundaprogesteron etkisi saptanmış. Bu özellik sayesinde, adetkanamalarını düzenleyen hipofiz bezinin işlevietkilenebiliyor. Hayıt ayrıca, doğurganlığıda arttırabiliyor.

Adet dönemiyle ilgili, migrenveya akne gibi rahatsızlıklar da hayıtla tedavi edilebiliyor. Ayrıca,bitki anne sütünün arttırılması için dekullanılabiliyor.

Östrojen ve progesteronhormonlarının yetersizliğine karşı da hayıt yardımcı olabilir.

Kullanım biçimleri: Yarım tatlıkaşığı tohum havanda hafifçe ezilir, orta boy bir subardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır,üstü kapalı olarak 8-10 dakika demlendirildikten sonra süzülür. Günde 2-3bardak taze demlenmiş çay, soğutulmadan öğün aralarındayudumlanır.

Tentür kullanımı: Agnus castus D1, günde 3 kere, 20-25 damla, yarım kahvefincanı ılık suya eklenerek alınır. Yukarıdaanılan tüm rahatsızlıkların tedavisinde, ayrıca depresyonve cinsel iktidarsızlık durumlarındakullanılabilir.

Uyarı: Önerilen dozajlarda bilinen herhangi bir yanetkisi yoktur. Yüksek doz kullanımında, yüzeysel karıncalanmaduygusuna yol açabilir. Gebelik sürecinde kullanılmaması herhaldedoğru olur.

İBRAHİM SARAÇOĞLU NDAN HAMİLE KALMAYI ÇABUKLAŞTIRAN HAVUÇ-İNCİR

İBRAHİM SARAÇOĞLU NDAN HAMİLE KALMAYI ÇABUKLAŞTIRAN HAVUÇ-İNCİR

Uzun bir aradan sonra show tv nin yeni programı sabahın sedası adlı programda 07.05.2010 tarihinde seda sayanın konuğu olarak ekranlara çıkan ,prof. İbrahim Saraçoğlu yeni kür tarifleri verdi.  İşte bu kürler ve uygulama şekilleri:
 HAVUÇ İÇİN:
Yarım litre su
2 tane büyük boy taze ve gevrek havuç
 İNCİR İÇİN:
Yarım litre su
8-9 tane kuru incir
YAPILIŞI:
Ayrı ayrı kaplara suları koyun.birinin içine doğranmış havuçları diğerinin içine yıkanmış kuru incirleri koyun.
HAVUCU  20 DAKİKA – İNCİRİ 15 DAKİKA kaynatın.ikisini de ocaktan indirip ılınmaya bırakın. Ilınınca süzün ve iki suyu birleştirip ve günde 2 sefer için.incir yumurta çatlatmada mükemmel bir yardımcıdır.
DİKKAT:hamile kalmayı zorlaştıran bir neden de ayçekirdeğini ve kabak çekirdeğini aşırı miktarlarda tüketmektir. Bebek sahibi olmak isteyen hanımlar çekirdek tüketiminden kaçınmalıdırlar.

KAYNAK: show tv- seda sayan- sabahın sedası programı- ibrahim saraçoğlu

Yumurta sayısını artırarak hamile kalınmasını kolaylaştıran kuru incir kürü

Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu'dan Yumurta sayısı yeterli olmadığı için hamile kalamayan bayanlarda yumurta sayısını artırarak hamile kalınmasını kolaylaştıran kuru incir kürü:
Yarım Litre (2,5 bardak) kaynayan klorsuz Suyun içine onbeş-onaltı adet kuru inciri ilave ederek yirmiDakika ağzı kapalı olarak kaynatın. Yirmi dakika dolduktan sonra ılıması için bekleyin. Ilıdıktan sonra süzün. Üçe ya da ikiye bölerek öğünlerden on-onbeş dakika önce aç karnına için.
Bu kürün uygulama şekli:
Kuru incir kürü, iki kez yirmibir Gün uygulanır ve her yirmibir gün tamamlandığı zaman yedi gün ara verilir. Toplam uygulama süresi kırkiki gün olmalıdır.
Uygulama sürelerine yedi gün verilen aralar dahil edilmez. Her seferinde günlük olarak hazırlanması gerekmektedir.
Kuru incirleri ikiye kestikten sonra kaynamakta olan suya ilave edin. Kuru incirlerin üzerlerinde beyaz pudrası varsa, önce soğuk Su altında yıkadıktan sonra ilave edin.
Kuru İncir kürünü yumurta çatlatmak için kullanmak isterseniz:
Önce kuru incirleri 6 dakika kaynattıktan sonra içine orta boyda,taze ve gevrek bir havucu dilimleyerek içine atarak 4 dakika daha kaynatın. Bu şekilde hazırlandığında yumurtaların kolay çatlamasına yardımcı olacaktır.
--- Bu kürün etkisini artırmak için yumurta büyüklüğünde beyaz kuru soğanı (Mor-kırmızı soğan olmaz) ince ince kıyıp üzerine 1 yemek kaşığı sumak serperek yemekten 10-15 dakika önce yiyin.Bunu haftada 4 kez tekrar edin.Bu sizi yumurtalık kisti-polikistik over 'den de koruyacaktır.
Yumurtalık kisti-polikistik over için soğan kürü için tıklayın : Bu kür adet düzensizliği ve polikistik over şikayeti olan olan bayanlar için de mükemmel bir çözümdür.Yumurtalıklardaki kisti tamamen ortadan kaldırmaktadır.

İbrahim Saraçoğlunun Videosu Soğan Kürünü Anlatıyor - Kolay Hamile Halmak İçin

İbrahim Saraçoğlunun Videosu Soğan Kürünü Anlatıyor






İbrahim Saraçoğlu'dan Kolay Hamile Kalmak İsteyenler İçin Soğan Kürü:

İbrahim Saraçoğlu'dan Kolay Hamile Kalmak İsteyenler İçin Soğan Kürü:




Soğan kürü  yumurtanın  çatlamasını kolaylaştırır ve hamile kalmanızı sağlar .Erken menopoz durumlarına karşı çok faydalıdır.Polikistik over veçikolata kistine karşı iyi bir tedavi edicidir.Küçük çaptaki miyomların iyileşmesinde faydalıdır.Adet düzensizlilerine karşı çok faydalıdır.

Hazırlanışı:
-1,5-2 bardak klorsuz suyu kaynatın ve  dış kabuklarını soyduktan sonra soğanı 4-5 parçaya ayırıp ,kaynamakta olan suyun içine atın.5 dakika ağzı kapalı olarak  kaynatın.ılındıktan sonra için.Gündüz içtikten sonra aynı kürü taze olarak hazırlayıp akşamda için.

-Bu kürü 15 gün boyunca günde 2 kere her defasında taze olarak hazırlayıp için.

-Ardından bu kürü uyguladıktan sonraki adet gününüzün başlamasından 10 gün önce aynı kürü tekrar 5 gün boyunca yine uygulayın.

-Bu kür sırasında beyaz ve sarı akıntılar arta. bu sizin içinizin temizlendiği anlamındadır. endişelenmeyin.

-Bu kürü hamile kalmak için uyguluyorsanız bu kürün ardından ayrıca birdeincir kürü uygulamanız gerekmektedir. Bunun için 8-9 adet inciri yıkadıktan sonra yarım litre kadar klorsuz suyu kaynatın ve içine atın. 5-6 dakika kaynattıktan sonra içine bir adet sert ve gevrek havucu dilimleyerek atıp 3-4 dakika kadar daha kaynattıktan sonra ılık olarak için.